Bersama Berjuang

Wednesday, August 3, 2011

PANASSS!!! MESTI BACA: Pembohongan Msiakinibabi Berhubung Isu Mismah Dikantoikan!!!

Kecoh pasal si Mismah yang kononnya diberikan warganegara dalam masa 4 jam. Selepas dapat status warganegara, Mismah yang pada awalnya memilik IC Merah (PR) dikatakan sudah didaftarkan sebagai pengundi. 

Malaysiakini menyebut Mismah merupakan pengundi berdaftar yang baru. Bermakna Malaysiakini menggambarkan bahawa Mismah telah pun bergelar pengundi yang sah!

Semakan saya melalui semakan secara talian melalui laman web SPR mengeluarkan hasil berikut :


Semakan saya mendapati status Mismah yang memiliki kad pengenalan bernombor 670704-71-5238 adalah 'PERMOHONAN YANG SEDANG DIPROSES".

Ini bermakna mengikut rekod SPR Mismah bukanlah pengundi berdaftar sebagaimana digambarkan oleh Malaysiakini. 

Saya tidak berpuas hati di situ, saya membuat semakan kedua melalui SISTEM SEMAKAN PEMILIH BAGI ISI RUMAH. 

Rekod Mismah yang dikatakan Malaysiakini telah berdaftar sebagai pemilih menunjukkan bahawa rekod berkenaan  'TIADA DALAM DAFTAR PEMILIH' .


Ini bermakna laporan Malaysiakini yang mengatakan bahawa individu bernama Mismah ini telah pun sah menjadi pengundi merupakan satu pembohongan jahat dan bersifat menyerang SPR bertujuan untuk menguatkan sokongan rakyat kepada kempen Bersih 2.0 yang digerakkan mereka.

Semakan pertama menunjukkan pendaftaran pemilih di bawah nama Mismah dikatakan 'DALAM PROSES' bagi saya tiada salahnya jika benar Mismah telah pun menerima  status warganegara dan itu menjadi hak dia untuk berdaftar sebagai pemilih.

Cuma persoalan yang perlu dijawab oleh JPN adalah, benarkah Mismah menerima status warganegara dalam masa 4 jam sebagaimana dilaporkan oleh Malaysiakini.

Mengikut undang-undang biasanya proses memohon status kewarganegaraan biasanya memakan masa 6 bulan atau lebih.

Malaysiakini kata Mismah pengundi berdaftar yang sah mengikut rekod SPR tidak benar!!

Malaysiakini juga tidak jujur dalam melaporkan berita mereka kerana permohonan warganegara ada beberapa jenis permohonan yang mana masa pemprosesan sesuatu kelulusan adalah berbeza :

BIL.JENIS PERMOHONANTEMPOH PERMOHONAN DIPROSES
1.

 Permohonan Lengkap Pengesahan Taraf Warganegara
Permohonan Pengesahan Taraf Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya
6 bulan
2.


Permohonan Warganegara
Permohonan untuk menjadi Warganegara Malaysia diproses dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat sebelum dihantar kepada Kementerian Dalam Negeri untuk keputusan.
Nota:
Tempoh 12 bulan tidak termasuk kes-kes yang perlu dirujuk kepada agensi-agensi lain dan tempoh untuk mendapat keputusan dari Kementerian Dalam Negeri serta proses pengeluaran Sijil.
12 bulan
3.

Permohonan Lengkap Pelepashakan Kewarganegaraan
a) Permohonan Pendaftaran Akuan Pelepasan Kewarganegaraan yang diterima di kaunter Ibu Pejabat JPN Putrajaya, diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima.
14 hari bekerja

b) Permohonan Pelepasan / Penolakan Kewarganegaraan yang diterima di Konsul di luar Negeri dan JPN Ibu Negeri diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya
30 hari bekerja
4.

Gantian Sijil Warganegara
Permohonan gantian Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
14 hari bekerja
5.

Cabutan Sijil Warganegara
Permohonan cabutan Sijil Warganegera diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
5 hari bekerja
6.

Carian Sijil Warganegara
Permohonan keputusan carian Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
7 hari bekerja
7.

Salinan Sah Sijil Warganegara
Permohonan salinan sah Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
3 hari bekerja
8.

Pindaan Butiran Sijil Warganegara
Permohonan pindaan butiran Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
14 hari bekerja
9.

Cabutan Sijil W (Kelahiran Luar Negara)
Permohonan cabutan Sijil W bagi kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara diproses dan diselesaikan dari tarikh permohonan lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
1 hari bekerja

Melalui carta di atas permohonan yang bagaimana agaknya dimohon oleh Mismah?

JPN tunggu apa lagi, korek la rekod kamu. Segala fail, borang dan sebagainya yang melibatkan Mismah dedahkan kepada umum.

Jangan biarkan Malaysiakini meneruskan agenda jahat mereka!

YY : Hairan Mismah ni tidak disertakan sekali status bin, binti atau a/k, a/l, a/p?

Sumber:  Blog Double Y

GERAKAN TIMUR:
GT ingin beritahu semua bahawa SPR telah melantik wakil pendaftar di kalangan parti politik termasuklah di pihak pembangkang. 

Ini bermakna pembangkang juga punya akses untuk mendaftar sesiapa sahaja.  Mgkin pembangkang yang mendaftarkan, kemudian menghalakan kesalahan itu kepada pihak SPR yang kemudian dituduh sebagai agen BN! 

Pembangkang sebenarnya terdesak atas kegagalan Bersih 2.0.  Dan isu ini dicipta bagi memberi gambaran bahawa Bersih 2.0 itu relevan!

Jahatnya Msiakini yang tidak membuat sebarang cross check sebelum melaporkan isu berkenaan.  Mereka cuba mewujudkan persepsi dan pembohongan kepada rakyat!

Malaysiakinibabi!!!!


4 comments:

 1. 4 jam kepala hotak dia. dia semak 4 jam sebelum diluluskan oleh jpn. ini bukan bermakna mohon 4 jam terus lulus. dah berbulan permohonan dibuat. kenapa tak semak satu jam sebelum lulus? nanti sedapla tulis jpn luluskan pengundi hantu jd warganegara dlm masa 1 jam. tak sedap ke bunyinya tu. haram jadah punya malaysiakonar. mcm sial punya berita...

  ReplyDelete
 2. Persoalan saya, mengapa Malaysia begitu senang memberi kerakyatan pada warga asing..

  Sudahlah rakyat sendiri pun tak terjaga, lagi nak kasi warganegara kat org asing..

  ReplyDelete
 3. jelas mereka merancang segalanya dgn teliti terutama dengan terang2 memiliki kad pengenalan merah dan biru milik simangsa. Sesuatu yg penting seperti IC tidak mudah untuk diserah dan digunakan sebegini rupa jika tanpa adanya perancangan dan pakatan disebaliknya. Dengan pantas mereka buat pendedahan @ penipuan terhadap rakyat.

  ReplyDelete
 4. rilex..saya baru abis wat kerja di jpn petang td..sy check nama mismah ni dia dah duduk di malaysia pada tahun 1982 dan ada permit masuk..mungkin berkahwin dengan rakyat tempatan.mismah ni dapat kad biru setelah 12 tahun menetap di malaysia.(menjadi warganegara).saya tak boleh tunjukkan bukti..kerana dibawah akta kerja saya.rahsia2 kerajaan

  ReplyDelete

Kepada yang "Anonymous", sila tinggal nama glamer dibawah komen anda. DAP beromen, Pas tanggung, berani komen, sendiri tanggung...hehehehe.. Terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...