Bersama Berjuang

Friday, August 20, 2010

DAFTAR PEMILIH - MAJLIS BELIA MALAYSIA


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melantik Majlis Belia Malaysia (MBM) sebagai Penolong Pendaftar Pemilih (wakil pertubuhan) bagi membolehkan pertubuhan itu membantu mendaftarkan golongan belia sebagai pemilih.
Pegawai Perhubungan Awam SPR Sabri Said berkata pelantikan itu juga membolehkan MBM membantu SPR daripada segi menimbulkan kesedaran kepada golongan belia akan kepentingan mendaftar sebagai pengundi.  

MBM juga akan berperanan memberi penjelasan berhubung isu-isu berkaitan dengan pendaftaran pemilih dan juga perjalanan pilihan raya, katanya dalam satu kenyataan, di Putrajaya pada Khamis.

Bernama melaporkan kenyataan itu dikeluarkan sebagai hasil pertemuan antara Presiden MBM Mohamed Maliki Mohamed Rapiee dan Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof pada Khamis.
Sabri berkata sehingga suku pertama tahun ini, kira-kira 4.2 juta atau 37 peratus pemilih yang berdaftar dengan SPR adalah kategori belia iaitu berumur antara 21 dan 40 tahun.  Sehingga suku pertama tahun ini juga masih terdapat 4.3 juta atau 28 peratus warganegara yang layak belum mendaftar sebagai pemilih, katanya.

"SPR yakin bahawa MBM boleh memainkan peranan secara berkesan memandangkan MBM mempunyai rangkaian dengan belia-belia di peringkat negeri dan daerah di seluruh negara," katanya.- 19/8/2010
Sumber - Agenda Daily

GERAKAN TIMUR:
GT menyambut baik usaha ini.  Mohon pihak MBM merangka strategi ampuh untuk mendaftarkan pengundi-pengundi baru terutamanya dari golongan muda Melayu yg masih ramai di luar sana.  MBM memikul tugas besar, perlantikannya bukan satu kejayaan.  MBM harus ada penanda aras (benchmark) tentang target pengundi baru yang akan didaftarkan. Jgn jadi ibarat mencurah air di daun keladi, perlantikan sahaja, hasil tak jadi...  Anda semua, JOM DAFTAR...

1 comment:

Kepada yang "Anonymous", sila tinggal nama glamer dibawah komen anda. DAP beromen, Pas tanggung, berani komen, sendiri tanggung...hehehehe.. Terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...