Bersama Berjuang

Wednesday, July 20, 2011

GEMPAR!!! RM3 juta Wang Rakyat Habis Di Kebas Hantu Janggut Putih???

cuba tgk siapa di sebelah pak janggut putih itu... huhuhuhu...
Salam Sdr Papagomo.

Artikel Sdr berkaitan penglibatan SN A. Samad Said dengan perhimpunan haram BERSIH adalah dirujuk.

Ramai orang tertanya-tanya apa kaitan penglibatan beliau dengan rangkaian pertubuhan haram ini yang jelas bermotifkan politik pembangkang, sedangkan beliau sebelum ini dilihat sebagai neutral dalam sebarang isu. Adakah kerana beliau tertipu dan terpedaya dengan helah pembangkang sehingga turut sama menyertai BERSIH atau ada niat lain yang beliau cuba sembunyikan?

Dalam dunia sastera Malaysia, tiada penulis yang tak kenal perangai A. Samad Said ini. Beliau sebelum ini banyak kondem Dewan Bahasa & Pustaka (DBP) dengan pelbagai tuduhan hanya atas alasan DBP (kerajaan) tidak memberi layanan istimewa kepada beliau. Beliau mahu dibayar mahal dalam setiap acara yang melibatkan beliau, mahu disediakan segala kemudahan yang berkaitan seperti pengangkutan udara kelas bisnes, hotel bertaraf bintang serta kenderaan berserta pemandu. Itu tak termasuk permohonannya untuk mendapatkan kemudahan istimewa dalam aspek penerbitan karya-karyanya.

Namun beliau masih lagi protes dengan alasan kerajaan tak jaga kebajikan beliau yang bertaraf Sasterawan Negara.

Untuk makluman sdr, sebelum ini Pak Samad ada buat permohonan dengan kerajaan negeri Melaka pimpinan Datuk Seri Ali Rustam untuk membantu beliau menerbitan karya-karyanya atas kapasiti beliau sebagai penulis berstatus SN kelahiran Melaka. Permohonan itu dah diluluskan dengan nilai jutaan ringgit melalui satu MOU timbal balik, iaitu Kerajaan Melaka beri duit untuk beliau terbitkan buku dan buku itu kemudiannya akan diberikan kepada kerajaan Melaka dalam jumlah tertentu.

Katanya wang bernilai RM3 juta telah diserahkan kepada Pak Samad untuk tujuan itu. Pak Samad kemudiannya telah menubuhkan syarikatnya sendiri, Wira Bukit Sdn. Bhd. yang diuruskan oleh anak lelakinya, Helmy Samad.

Namun projek ini dikatakan gagal mencapai matlamat untuk menerbitkan semua karya-karya beliau tetapi duit yang diperuntukkan telah habis digunakan. Pak Samad dikatakan minta lagi daripada kerajaan Melaka tetapi telah ditolak kerana peringkat pertama pun telah gagal dilaksanakan sedangkan duit dah habis dibelanjakan. Ini telah menimbulkan kemarahan Pak Samad.


Kemudian penerbit PTS Sdn. Bhd milik Ainon Mohd, -sekutu pembangkang dan Anwar Ibrahim telah mengambil alih projek berkenaan dan mendapat hak milik semua karya Pak Samad dan buku-buku beliau untuk diterbitkan semula untuk jualan.

Adakah penglibatan Pak Samad dalam BERSIH kerana marahkan kerajaan kerana mendakwa tidak memenuhi permintaan-permintaan beliau yang berlebihan itu? Atau adakah Pak Samad telah terhutang budi dengan Ainon Mohd yang telah memberikan 'nyawa' semula kepada beliau dalam projek penerbitan buku-bukunya?

Rakyat harus tahu tentang ini. Salam hormat.

Emel Kiriman

GERAKAN TIMUR:
Seperti yang GT pernah tulis pada satu artikel minggu lepas, seorang kawan di  salah sebuah universiti cuba menjemput seorang Penyair aka Pemuisi Mashyur untuk tujuan menyemat semangat kebangsaan di kalangan mahasiswa.  Namun, dia terpaksa membatalkan hasratnya setelah di "demand" ribuan ringgit untuk hadir. 

Email yang GT cilok dari Papa Gomo ini menceritakan pula perihal Pak Janggut Putih yang rupanya telah dibantu oleh kerajaan Melaka, tetapi gagal mengeluarkan hasil sastera untuk santapan rakyat.  

Persis ibarat kacang lupakan kulit, dan jenis yang tidak berterima kasih yang mana cukup ramai di kalangan penyokong Fuckatan.  

Maka, Mamat Khalid sudah boleh membuat skrip cerita seram bertajuk "Hantu Pak Janggut Putih Bangkit Dari Kubur Dengan Menjual Jiwanya Kepada AnuwarZil!!!"

4 comments:

 1. Dah hilang pedoman, kesetiaan, kejujuran dan kesiumanan.
  Saya masih teringat kisah SiLuncai.

  ReplyDelete
 2. Tuudiaaa....ce citer lagi..bior rakyat tahu kisah Tok Janggut nih..!

  ReplyDelete
 3. Bro wajar dikemukakan dengan bukti. Seperti voucher bayaran dari Kerajaan Negeri Melaka, keretan akhbar, kontark dll.

  Jika perlu saman sahaja di mahkamah kerana gagal memenuhi kontrak.

  ReplyDelete
 4. Betulke cerita ni bro?

  Kalau betul Samad Janggut ni memang sial dan Haramjadah

  Gua minta Ali Rustam minta balik duit tersebut, atau ada sesiapa yang boleh saman Samad Janggut ni atas tuduhan menipu?

  3 juta beb, bukan 3 ringgit.

  Curi 50 sen pun kena penjara 3 tahun beb!!!!!

  ReplyDelete

Kepada yang "Anonymous", sila tinggal nama glamer dibawah komen anda. DAP beromen, Pas tanggung, berani komen, sendiri tanggung...hehehehe.. Terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...