Bersama Berjuang

Wednesday, May 23, 2012

PANASSS... Anwar Menang Kes Liwat Saiful Bukhari Kerana "Kowtim" Yusof Zainal Abidin?BUKAN sedikit mata yang terbeliak di hari perbicaraan Anwar dalam isu Bersih pagi tadi. Semuanya gara-gara melihat peguam yang mewakili Anwar, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin, bekas peguam cara II negara, yang juga mengetuai barisan pendakwaan kes liwat Anwar dan Saiful Bukhari.  Ia seolah-olah melihat Mahathir berpegang tangan dengan Anwar, sehari selepas memecatnya dari jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 1998.

Yusof dengan rasmi melepaskan jawatan sebagai Peguam Cara II Negara, beberapa hari sebelum Anwar dibebaskan dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari 2012.

Sementara ramai yang beranggapan, Anwar menang kes tersebut kerana Hakim terkhilaf dalam penghakimannya, tindakan Yusof kini menimbulkan kesangsian sama ada ketua pendakwaan sendiri pun ada memainkan peranan juga dalam pembebasannya.

Bagaimana dan berapa besar peranan yang dimainkan Yusof, GT tidak pasti, tapi GT yakin ada dan semua ini menuntut Yusof tampil memberikan penjelasan apa sebenarnya yang berlaku.  Lagipun kita sedang cakap Yusof sebagai peguambela sekarang, bukan Yusof sebagai peguam cara, dan kebetulan golongan peguam kini ada isu kredebiliti dan intergriti yang serius

Sekarang fahamlah kita kenapa kes Anwar ini tertangguh sekian lama tanpa dicabar pasukan Pendakwaan.  Fahamlah kita kenapa banyak kesilapan-kesilapan bodoh dari pihak pendakwaan dibuat dalam kes ini antaranya kegagalan mendesak Anwar mengemukakan saksi alibi yang nama-nama mereka dikemukakan kepada Mahkamah oleh Karpal Singh sebaik Anwar diarah untuk membela diri.

Begitu juga dengan tindakan menamakan Timbalan Pendakwa Raya Farah Azlina Latif sebagai sebagai sebahagian dari pasukan pendakwaan walaupun tahu beliau ada ‘isu’ dengan Saiful Bukhari.  Soal kebenaran disebalik ‘isu’ yang dibangkitkan itu tidak penting, yang penting kegagalan mengenal pasti masalah yang timbul telah menyebabkan kes tersebut hampir sahaja dibuang oleh Mahkamah.

Dan siapa yang patut bertanggungjawab dalam soal ini?  GT yakin Yusof, kerana sebagai ketua pendakwaan, dia yang bertanggungjawab memilih timbalan pendakwa raya mana yang layak untuk membantunya dalam mengendalikan kes tersebut.  

GT percaya, semua kegagalan ini memainkan peranan penting dalam mendorong Hakim membuat keputusan membebaskan Anwar dari kesalahan meliwat Saiful.

Yusof tidak perlu menjawab kepada media (apatah lagi yang pro pembangkang) seperti yang dilakukannya sebentar tadi.  Yusof perlu menjawab kepada rakyat kerana sepanjang dia berkhidmat di Jabatan Peguam Negara, wang rakyatlah yang membayar gajinya.

Ini bukan soal kecil, ini soal serius yang membabitkan intergriti pejabat Peguam Negara sebagai satu-satunya badan yang mempunyai keputusan penuh untuk meneruskan atau tidak sesuatu kes pendakwaan.  Begitu juga dengan menentukan sama ada rayuan akan dibuat ke peringkat Mahkamah yang lebih tinggi atau tidak.

Kita bimbang ada unsur-unsur rasuah dan penyalahgunaan kuasa terlibat.  Takkanlah semuanya terjadi secara kebetulan?  Kalau benar Yusof ‘dibeli’ semasa mengendalikan kes Anwar, perbicaraan semula perlu diadakan dengan barisan pendakwaan yang baru.

Silap-silap, Peguam Negara pun perlu letak jawatan.

5 comments:

 1. hanya satu saja keadilan di dunia ini iaitu keadilan akhirat, hakim nya allah, saksinya malaikat... terlepas dunia kerana kuasa dan wang, diakhirat yang benar tetap mendapat pembelaan allah, malaikat dan para nabi...selamat berjuang menuntut keadilan dunia akhirat..

  dari: adil dunia akhirat

  ReplyDelete
 2. biarkan dorang bro..dorang hanya ingat kesenangan atas dunia..kat akhirat nanti baru dorang sedar sijil peguam dorang satu sen x laku.

  ReplyDelete
 3. KEMENANGAN DI DUNIA BUKANYA HAKIKI.DIAKHIRAT MAHKAMAH ALLAH TAK BOLEH KOWTIM...KOWTIM...AZABNYA JIKA TIDAK AMANAH DALAM MENJALANKAN TUGAS TIDAK BOLEH DIBAYANGKAN.

  JUSTICE FOR SAIFUL...RASANYA HIDUP SEHARIAN SAIFUL LEBIH TENANG ..TAK PAYAH TURUN NAIK MAHKAMAH DAN KEHULU KEHILIR BERSENGKANG MATA MEMBUAT ONAH.

  ReplyDelete
 4. cakap banyak tak dak. yusuf zainal abiden memang makhluk takde prinsip dan jati diri. duit adalah segala galanya. mcm sial!!!

  ReplyDelete
 5. Kau org semua cakap pasal agama pandai tapi buat tuduhan tanpa bukti. Betul2 manusia munafik. Macam ajar ketam ajar anak jalan lurus. Kalau betul pun ia berlaku, biar tuhan saja yg balas. Taubatlah dan cermin diri dulu.

  ReplyDelete

Kepada yang "Anonymous", sila tinggal nama glamer dibawah komen anda. DAP beromen, Pas tanggung, berani komen, sendiri tanggung...hehehehe.. Terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...