Bersama Berjuang

Monday, October 24, 2011

Deklarasi Tuntutan 10 Akan Dikaji Oleh Kerajaan

Gambar Ihsan - GAP

Jitra, 23 Okt – Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata kerajaan memandang serius deklarasi tuntutan 10 perkara oleh Himpunan Sejuta Umat (Himpun) di Shah Alam, semalam.

Katanya kerajaan persekutuan akan mengambil tanggungjawab dan memberi keutamaan untuk tindakan selanjutnya berhubung tuntutan itu yang antara lain mendesak penggubalan undang-undang khusus bagi membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam.

Beliau menegaskan hal tersebut kepada pemberita selepas merasmikan seminar Kewangan Islam untuk pentadbir-pentadbir masjid peringkat negeri Kedah di sini, hari ini.

Jamil Khir berkata, “Mana-mana perkara yang berkaitan kuasa kerajaan negeri, kita akan minta negeri ambil tindakan manakala bagi pihak persekutuan kita akan bertindak selepas mengkaji segala sudut termasuk perundangan.

“Kita juga lihat mana yang lebih tepat untuk dilaksanakan sekiranya negeri-negeri tidak mampu berdiri atas enakmen atau akta yang memerlukan pindaan,” tambahnya.

Mengenai seminar itu, beliau berkata, perkembangan pesat sistem kewangan dan perbankan Islam yang diterimapakai di peringkat global wajar dimanfaatkan sepenuhnya oleh umat Islam Malaysia.
Katanya, sistem tersebut telah terbukti tidak terjejas semasa krisis ekonomi dunia serta tidak menganiaya pelanggan bank.

“Sistem dan mekanisme kewangan dan perbankan Islam yang kita miliki adalah lengkap dan berkembang pesat malah bank-bank konvensional mengikuti langkah dengan memperkenalkan sistem perbankan bercirikan Islam.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata jaminan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bahawa bekalan daging dan haiwan untuk sembelihan sempena Hari Raya Haji adalah mencukupi merupakan rahmat untuk umat Islam negara ini.

GERAKAN TIMUR:
Murtad adalah permasalahan ummah.  Malangnya, ada pihak yang mengambil sikap "mengharamkan" himpunan itu.  Lebih mendukacitakan, pihak itu seringkali mendabik dada kononnya mereka berjuang untuk Islam.  

Isu murtad ini dilihat tidak menguntungkan mereka dari segi politik.  Maka operasi "melacurkan" Islam pada tahap tertinggi diteruskan oleh mereka...  

Sialan...

No comments:

Post a Comment

Kepada yang "Anonymous", sila tinggal nama glamer dibawah komen anda. DAP beromen, Pas tanggung, berani komen, sendiri tanggung...hehehehe.. Terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...